koudstaal

prof. dr. P.J. Koudstaal (Voorzitter)
Bestuurslid sinds 21/1/2005

prof. dr. P.J. Koudstaal is bijzonder hoogleraar Neurovasculaire ziekten aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij studeerde geneeskunde in Rotterdam. Van 1982 tot 1986 specialiseerde hij zich in de neurologie in het AZR/Dijkzigt. Vanaf 1986 was hij achtereenvolgens neuroloog op de Polikliniek Neurologie, supervisor Neurologische Intensive Care, senior staflid, chef de policlinique en chef de clinique binnen AZR/Dijkzigt. In 1989 promoveerde hij aan de EUR.

Dr. Koudstaal is onder meer lid van het scientific committee van de European Stroke Conference (en voorzitter van het organiserend comité van de ESC 1997 meeting), lid van het International Scientific Advisory Committee van de International Stroke Society en lid van het scientific committee van de International Conference on Stroke. In 1991 was hij visiting professor bij het Department of Neurology van de University of Iowa (USA). In 1995 was hij visiting professor bij het Department of Neurology van de University of San Antonio (USA). Hij was lid van de redactie en mede-auteur van het leerboek Neurologie. In 1995 ontving hij de Winklermedaille van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

gool

 

prof. dr. W.A. van Gool
Bestuurslid sinds 18/12/2006

Prof. dr W.A. van Gool is sinds 2000 hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de Dementieën, in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, verrichtte hij dierexperimenteel onderzoek in het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, op grond waarvan hij in 1987 promoveerde aan de UvA. Van 1986 tot 1992 werd hij door prof. dr H. van Crevel in het AMC opgeleid tot neuroloog. In 1996 ontving hij de Dr Jan Meerwaldt Prijs. Hij is lid van de Gezondheidsraad en adviseur van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de ‘European Medicines Agency’. Zijn wetenschappelijke belangstelling betreft vooral patiëntengebonden onderzoek naar stoornissen van de cognitie, de stemming en het gedrag bij hersenziekten.

dr. M. Eurelings, Neuroloog                                                               foto marijke eurelings neuroloog
Bestuurslid sinds 25/01/2018

Marijke Eurelings studeerde geneeskunde in Utrecht (UMC). In 1997 behaalde zij haar artsendiploma, waarna zij zich eveneens aan het UMC specialiseerde tot neuroloog. Daar deed Eurelings ook een fellowship neuromyologie.

In 2005 promoveerde Marijke Eurelings op een onderzoek naar polyneuropathie geassocieerd met monoclonale gammopathie (een aandoening van het bloed). Sinds 2007, direct na het afronden van haar opleiding, werkt zij voor het Spaarne Gasthuis

“De mogelijkheden van dit ziekenhuis, waarin alle diagnostische en therapeutische mogelijkheden aanwezig zijn voor het leveren van uitstekende patiëntenzorg, is de belangrijkste reden geweest om voor het Spaarne Gasthuis te kiezen. Een omgeving waarin opleiding en onderwijs centraal staan.”

“De aandoeningen van het perifere zenuwstelsel en de spieren (neuromusculaire ziekten) hebben mijn interesse.

 

prof. dr. M.A.J. de Koning-Tijssen, Neuroloog                  
koning tijssen
Bestuurslid sinds 22/01/2020

Marina de Koning-Tijssen is hoofd van de sectie Bewegingsstoornissen van de afdeling Neurologie van het UMCG. Ze is als neuroloog expert op het gebied van hyperkinetische bewegingsstoornissen zoals dystonie, myoclonus, hyperekplexia, tremor, tics en functionele schokken.

Op de polikliniek ziet zij zowel kinderen als volwassenen patiënten. Na haar opleiding tot neuroloog in Leiden, met periodes aan de Johns Hopkins University in Amerika en aan het Institute of Neurology and Neurosurgery, Queens Square, in Engeland, startte zij een internationaal erkende bewegingsstoornissengroep, eerst in Amsterdam, maar sinds 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

 

mr. C.N Schuring (Secretaris/penningmeester)Schuring
Bestuurslid sinds 26/03/1992

 

 

 

 

Mevrouw A.C. Hofmans-Meerwaldt (dochter van dr. Jan Meerwaldt)
Bestuurslid sinds 16/03/2004

hofmans

 

 

 

 

 

prof. dr. J. van Gijn (erevoorzitter)                   gijn

Prof. dr. J. van Gijn studeerde geneeskunde te Leiden. Hij werd hij opgeleid tot neuroloog in Rotterdam (opleider: prof. dr. A. Staal) en voor een deel te Londen (National Hospital for Nervous Diseases, Queen Square). In 1977 promoveerde hij op het onderwerp The plantar reflex, a historical, clinical and electromyographic study. Hij bleef als staflid verbonden aan de afdeling neurologie van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam tot 1983.

In dat jaar werd hij benoemd hoogleraar en afdelingshoofd neurologie van (thans) het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Vanaf 1996 was hij tevens voorzitter van de hoofdredactie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Beide functies legde hij in 2007 neer. Voorts was hij van 1994 tot 2000 hoofd¬redacteur van de Journal of Neurology; sedert 2004 is hij Associate Editor van Brain. Zijn wetenschappelijke activiteit is vooral gericht op het gebied van de hersenvaatziekten. Daarnaast heeft hij belangstelling voor patiënten met chronische, onverklaarde klachten en voor de geschiedenis van de geneeskunde.